19. 9. 2006

Plnoštíhle na hrad!

Konečne sa našiel niekto múdry a povedal: -Dosť! Takto by ženy nemali vyzerať! - Podľa reakcie anglickej ministerky kultúry na toto španielske veto vychrtlým ženským telám to vyzerá, že ľady sa konečne pohnú a na svetové móla sa vrátia ženy, aké ospevovali básnici, maliari a sochári antiky a renesancie, alebo aj 20. storočia do príchodu Twiggy.

V každom období ľudských dejín sa móda vyznačovala istými špecifikami. V antike sa zvýrazňovali ladné krivky ženského tela. Príchodom kresťanstva sa začalo ženské telo zahaľovať, aby nedráždilo svätcov pri modlitbách. Túto módu zahalenia ženskej krásy dlho určovalo katolícke Španielsko za potlesku inkvizície. Renesancia znamenala návrat k antike a opäť dala pristor zvýrazneniu telesnej krásy. Nakoľko sa pri tom rozkokošili znovu najmä tí, čo mali čas tráviť pri modlitbách, začala sa krajšia polovica ľudstva opäť zahaľovať. Do extrému to dotiahla anglická kráľovná Viktória, ktorá po ovdovení zakrývala nohy aj stolom. Do módy vstúpili šnurovačky, ktoré deformovali ženské telá viac, než stredoveké mučiarne. Ženy získali síce osie drieky, ale stlačené brušné orgány im natoľko znižovali kapacitu pľúc, že boli viac v bezvedomí ako v bdelom stave.
Po prvej svetovej vojne sa radosť zo slobody premietla aj do módy. Sukne sa skracovali, výstrihy zväčšovali, objavili sa podprsenky, odvážnejšie plavky. Ženy začali opäť dýchať a zavládol kult ženského tela. Coco Chanell obliekla ženy do nohavíc a sák, no napriek emancipácii ženy zostávali stále ženami.

Druhá svetová vojna rozdelila svet na východ a západ a ideológia mocných sa prejavila aj v móde. Kým na východe sa stali povinne populárne nielen stavby gigantických rozmerov, ale aj adekvátne módne doplnky (montérky, baretky, uniformy a šatky), západ sa bavil. Obchodné domy boli plné exkluzívnych módnych odevov všetkých značiek, farieb a kvalít. Východ reagoval primerane: "Nevadí, že máte plné obchody handier, ale my nebijeme černochov." Podľa módnych trendov západu sa sukne znovu skracovali, pulóvre zmenšovali a na ženách zase vynikalo to, čo ich robilo ženami. Celé plavky nahradili šokujúce bikiny.

V 60-tych rokoch sa zjavila na mólach Twiggy.
A modelingoví mágovia po prvotnom šoku ožili.
Konečne typ ženy (skôr chlapca) , o ktorom snívali po nociach. Ako huby po daždi sa v módnom svete začali objavovať vychrtlé krásky, ktorých postavy pripomínali figuríny z hladomorní. Tieto krásky utrápené dietami, kokaínom, alkoholom a stresom s každého gramu nadváhy, chodiace do dôchodku skôr ako baletky a topiace sa v peniazoch, sa stali vzorom pre mnohé dnešné dievčatá. V dobe, kedy milióny ľudí v Afrike zomierajú od hladu, mladučké dievčatá pre vidinu kariéry modeliek vracajú na záchodoch jedlo, ktoré do nich tlačia rodičia, príbuzní a nakoniec aj lekári. Sny o modelingu sa mnohokrát končia na nemocničných lôžkach, prípadne za múrmi cintorínov. Keď som videl v Anglicku fotografie manželky známeho futbalistu Viktórie B., napadlo mi, že oblečená smrtka z pražského orloja je proti nej kočka.

Dievčatá, ženy, spamätajte sa! Skutočným mužom sa vždy bude páčiť iba skutočná žena...

31 komentárov:

Jara Hribiková povedal(a)...

Maxim, balím kufre a idem na "hrad"
Konečne mužské slovo, čo poteší...:-)

maxim povedal(a)...

Bubu, počkaj, kým vás bude viac.
V jednote je sila.

Prezident spoločnosti Správne kilá na správnych miestach, s.r.o.

maxim v.r.

germa povedal(a)...

maxim, za tento článok ťa milujem:-)

maxim povedal(a)...

Milá germa,aj ťa milujem za tento diskusný príspevok, ak však chceš vstúpiť do našej spoločnosti, musíš doložiť k prihláške aj svedeckú výpoveď toho somára, čo ťa na svojom chrbte vláčil počas dovolenky...
S pozdravom tvoj budúci prezident.

Pecosita povedal(a)...

tak totoooo, pocuj maxim...heh, ty sa asi chces stat najoblubenejsim chlapom blogu, ze? ;))

Anonymný povedal(a)...

maxim na hrad :)))

Anonymný povedal(a)...

maxim, aku ty mas zas pravdu!

Hoci som schudla uz 15 kil, este stale nie som anorekticka...
a dlho nebudem, xixi

Silviah povedal(a)...

Nuž, maxim, pekne si to napísal. Naozaj.

maxim povedal(a)...

Drahá pecosita,
prekvapuje ma, že si si až teraz všimla, o čo sa tu snažím.Hrdý titul najobľúbenejší chlap blogu je môj tajný sen.. ak splňuješ parametre, vitaj v našej spoločnosti..dúfam, že tvoja prihláška príde v januári.. :-))

maxim povedal(a)...

Robinsonka, ďakujem, ale ja nie som malý a neračkujem...vadí? :-)))

maxim povedal(a)...

Stošestka,
tvoj úbytok na váhe ma znepokojuje, nemala by si osloviť nejakého skúseneho psychológa-amatéra...

maxim povedal(a)...

Silviah,
pochvala z tvojich úst ma teší. Naozaj.

maxim povedal(a)...

Dievčence, potešili ste ma, obával so sa útoku anorektičiek, kriku Adely Banášovej a faciek Naomi Cambell!

Anonymný povedal(a)...

Maxim, ked ja ziadneho virtualneho psychologa - amatera nepoznam, fnuk... Odporucis?

Anonymný povedal(a)...

Stošestka, mám pre teba dobrú správu. Našiel som vynikajúceho odborníka, psychoanalytika a poradcu, ktorému na srdci leží zdravie národa a najmä žien. Klikni si u mňa na PUDr. Rasputina.

Anonymný povedal(a)...

A vysetruje cez vyfuk?
Myslim, ze anorexia ma vzdy sexualny podton...

maxim povedal(a)...

Stošestka, nepoznám vyšetrovacie metódy tohto génia, ani jeho liečebné postupy, len viem, že po prečítaní diskusií s jeho obdivovateľakmi a budúcimi pacientkami som si musel dať silný drink.

Anonymný povedal(a)...

občas je nutné dať si silný drink aj tu, aby človek dokázal stráviť niektoré z príspevkov
je to škoda, maxim, že vaše vcelku pekné články sú kazené nie práve veľmi vkusnou diskusiou, ktorej aktérom ste aj vy sám..
porušila som síce svoj sľub, že tu už neprídem, ale je mi ľúto toho, že vy by ste mohli byť šarmantným mužom, keby ste neskĺzavali do pózy človeka s nie práve vyberanými spôsobmi správania sa ..a nemali zaslepené oči neoprávnenou neznášanlivosťou voči iným..
je to naozaj škoda..mohli by ste mať pekný blog..

maxim povedal(a)...

Milá mia,
z vášho diskusného príspevku budem reagovat len na jednu vetu.Naozaj si myslíte, že som neoprávnene neznášanlivý voči blogerovom typu hoga-foga, ktorý sa skrýva za viacnásobné blogy a nicky(mrax, plus, piatok, piatkov duch,hogo-fogo, devil, alter-ego,...). Nevadí vám jeho sexuálne harašenie, prostredníctvom diskusných príspevkov s narážkami na hranici vkusu, alebo článkov, akým bol napríklad článok o ženskom lone.Je zaujímavé, že s týmto autorom velmi šarmantne diskutujete.Povedzte mi, ale úprimne,naozaj sa takej útlocitnej žene, ako ste vy, takýto typ literatúry páči?

Anonymný povedal(a)...

Maxim na hrad!

Anonymný povedal(a)...

maxim, moja odpoveď je trochu dlhšia, dala som ju do vašho mialu..ak uznáte za vhodné, pokojne ju môžete zverejniť

maxim povedal(a)...

Milá mia, na mojom blogu nie sú tajomstvá. Nikdy nezverejňujem súkromné maily. Ak chcete toto diskusné fórum oboznámiť so svojimi myšlienkami, zverejnite ho vy. S úctou maxim.

Pecosita povedal(a)...

fuh, tu je husto, asi nechapem.
ja len...ake su to tie parametre, ktore mam splnat? ;)

Anonymný povedal(a)...

Noooooooo, Maxim, ale teraz je nova moda, pisat clanky z blogov inych, alebo zo sukromnej korespondencie...

Anonymný povedal(a)...

ešte zďaleka nespĺňam kritéria plnoštíhlej, ale poctivo sa práve napchávam tortou. Môžem aj ja? Papám intenzívne a nehrkám.

Inak, pekná rozprava okolo samozvaného psychológa Rasputina sa tu rozvinula :) A v jeho poradni pusto... ako sa na pozajstného pustovníka patrí :):):)

Uf... zase mi bude vyčítané, že som sa zachovala hnusne :D

Anonymný povedal(a)...

maxim, moja odpoveď nemala charakter súkromného mailu (tie sú iné), bola len na môj vkus dlhšia ako bežný komentár, preto som ju poslala do vašho mailu, s odporúčaním, ak to uznáte za vhodné, pokojne ju môžte zverejniť, bola to odpoveď na vašu otázku, ktorú ste mi položili..zverejnenie mojej odpovede je plne vo vašej kompetencii, nie je tajná :))), ani útočná, je iba slušne vysvetľujúca..v žiadnom prípade to nie je súkromný mail :)
prajem veľa šťastia a tvorivých úspechov..

maxim povedal(a)...

Pecosita, parametre také, ako píšu v reklamných plagátoch.. už od 90-60-90 + DPH :-))

maxim povedal(a)...

stošestka,...vážne??? To by ma ani vo sne nenapadlo...idem si dať na schránku ešte jeden zámok... :-))

maxim povedal(a)...

murphy, jasne...ty môžeš, len papaj, aby si nehrkotala a psychológov pošleme na úrad práce... ;-)))

maxim povedal(a)...

mia, ďakujem za prianie...aj ja vám želám veľa šťastia a úspechy v tvorbe...

dievčatko s dáždnikom povedal(a)...

dobre vravíš:o)