2. 10. 2006

Doľava, či doprava?

Nedávno som bol na návšteve v Anglicku (týmto pozdravujem Miriam Novanskú a môjho priateľa Branka Štefanatného), v krajine konzervatizmu, stáročných tradicíí a raritných postavičiek (a znovu pozdrav, tentokrát pre Mr. Beana, Ozzyho, Tonyho, Harryho a jej Veličenstvo, ktoré mi zakývalo z auta a tuším zakričalo: Hello, Maxim... a Sira Paula, ktorému som radil: Neber si ju, lebo dopadneš ako Lennon s tou hnusnou Japonkou!) , bol som v krajine, ktorá nám priniesla technický pokrok...

Hneď v prvý deň som si všimol, že každý pri otváraní chladničky otrepal dvierka o vedľajšiu myčku riadu, do ktorej domáca pani ukladala riad.
" Chladnička je nová a tie dvierka už vyzerajú ako vráta na Toweri," posťažovala sa mi domáca nasledujúce ráno, keď sme boli v kuchyni len my dvaja." ... prečo sa nedajú otvárať na druhú stranu?"
Zložil som noviny plné Camilly, Victórie, Kate Moss, futbalu, kriketu, konských a psích dostihov a pristúpil som k chladničke. Ja chlapec vychovaný socializmom a nedostatkom údržbárov, ktorý vie opraviť všetko od kvapkajúceho vodovodu, zlého splachovača, zaseknutého zipsu, až po trolejbus, som si všimol pánty na druhej strane.
" Keď mi to podržíš - teda tie dvierka, tak ti to tam našróbujem, " povedal som šarmantnej domácej.
Behom desiatich minút boli dvierka na druhej strane.
" Zaslúžiš si za to drink, " pochválila ma domáca a pristúpila k chladničke.
Mnohoročný zvyk nepustil. Rvala dvierka na nesprávnej strane.
Začal som tušiť, že bude zábava.
Dom sa ešte len budil.
Ako prvá prišla do kuchyne stará mama. V snahe vybrať si svoj ranný džus skoro padla na nos. Dvierka držali pevne. Starej mame sme vysvetlili pointu a tá si okamžite prisadla k nám.
S napätím sme čakali ďalšieho návštevníka. Z rozospatými očami pristúpil k chladničke brat domácej.
" Fuck, čo je s tou chladničkou?"
Odpovedal mu výbuch smiechu.
Už sme sedeli za stolom štyria a ako správni "Angličania" sme uzatvárali stávky na domáceho pána.
" Mooorning, čo oslavujete tak skoro ráno?" usmial sa na nás domáci a pristúpil k chladničke. Zatajili sme dych. Nesklamal. Dvierka skoro odtrhol.
Celý deň sme namiesto televízora sledovali chladničku. Okašlal sa aj ten, čo sa už raz nachytal. Večer prišla návšteva, zabavili sme sa aj na cudzích, ktorých domáca posielala do chladničky pre pivo.
Krátko nadránom som sa zobudil na úžasné suchoty. Zamieril som do kuchyne... a... osral som sa tiež. Vtedy som si uvedomil, že dostať sa k žrádlu a ku kvalitnej pijatike môže byť občas veľmi náročné. Ak zmeníme doprava na doľava.
Kto neverí, nech to skúsi!

12 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Vidis, to u nas, doma, na Slovensku si tuto zmenu k lepsiemu este skoro nikto nevsimol... Ale kto si vsimol, stoji to za to...
http://grobarcik.blog.sme.sk/c/64060/Robert-Fico-zatial-jediny-premier-ktory-neostal-len-pri-sluboch.html

Anonymný povedal(a)...

Pobavil si ma! Tiež sa niekedy v ťažkom kapitalisticom zahraničí cítim ako chrobák Truhlík...

Anonymný povedal(a)...

Maximko, keď sa raz začneme pásť, tak nám bude fuck svetová strana, hlava bude sklonená až k zemi.
Pekne si to, namôjveru!

germa povedal(a)...

maxim, neskúsil si to aj s volantom?

maxim povedal(a)...

germa, to som tu nespomenul, no keď som si chcel po prílete do Londýna sadnúť do auta na sedadlo spolujazdca, všetci sa smiali a pýtali sa, či chcem šoférovať.

maxim povedal(a)...

bubu, myslíš, že by sme mali urýchlene prejsť na vegetariánsku stravu?

maxim povedal(a)...

maroško, bol som tam za génia. Oni majú na všetko libry a odborníkov. Sami si nedokážu vymeniť ani žiarovku.

maxim povedal(a)...

106, ďakujem za tip na ďalšieho úžasného odborníka-politológa, ak mi pošleš ešte jeden podobný link, napríklad na svedkov Jehovových, Moonovu sektu, alebo KSS, zruším blog :-)

Silviah povedal(a)...

Neviem, čo za link je to (ten stošestkový) - ťaží sa mi ho otvoriť. Ale tá orientácia občas môže spôsobiť viac, než dopopukové "osratie sa". Boh nás uchovaj od jej extrémov.

Anonymný povedal(a)...

neskúšal si také: cedulka na všetkých potrebných miestach: "Keep left"
Vraj to veľmi pomáha pri šoférovaní, ak sa nechceš oplieskať ako tie dvere. :)

maxim povedal(a)...

ponorka, všimol som si podobné nápisy na prechodoch pre chodcov a verím, že ich tam napísali kvôli mne... :-)))

Anonymný povedal(a)...

Sakra a ja rozmyslam ako blazon a netusim, koho som to kamos. Mozno sa to dozviem. Ked sa trosku zamyslim, tak aj trosku tusim, jedneho takeho blazna poznam, ale nechce sa mi verit. Napovie mi niekto?